ZAŠTO KORISTITI LED RASVJETU?

LED rasvjeta je trenutno energetski najučinkovitija rasvjeta na tržištu.

Za usporedbu donosimo pregled učinkovitosti svjetlosnog toka za pojedine žarulje na tržištu:

  1. Obične žarulje sa žarnom niti, tzv. inkadescentne imaju učinkovitost od 12 – 15 lm*/W
  2. CFL- štedne žarulje , imaju učinkovitost od 60-70 lm/W
  3. LED žarulja ima učinkovitost od 80-100 lm/W

(*lm = lumen, mjerna je jedinica za svjetlosni tok u Međunarodnom sustavu jedinica (SI) , a to je mjera ukupne količine vidljivog svjetla što ga emitira izvor).

Iz ovoga je vidljivo koliko je LED tehnologija štedljivija i energetski učinkovitija, a samim tim i ekonomski isplativija od bilo koje druge rasvjete. Na raznim stranicama možete naći i jednostavan kalkulator uštede električne energije, koji će vam približno izračunati koliko možete uštedjeti u vašem kućnom budžet, zamjenom postojećih žarulja u LED žarulju.

Zaključak je da u prosijeku LED žarulja, u odnosu na običnu žarulju sa žarnom niti, potroši 1/8 snage za istu količinu svjetlosti, dok u odnosu na CFL šparne žarulje omjer potrošene snage za istu količinu svjetlosti iznosi cca 1/3 snage.

Puno se toga pisalo o štetnosti CFL šparne žarulje (link), jedno je sigurno, to su žarulje koje koriste živu i u slučaju mehaničkog puknuća rasvjetnog tijela žarulje, ovaj potencijalno otrovan metal izlazi i onečišćuje okoliš. Iz tog razloga sve neispravne CFL šparne žarulje moraju biti zbrinute na poseban način u reciklažnim dvorištima te za razliku od ovog LED žarulje su sa ekološkog aspekta prihvatljivije od CFL žarulja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *